Gode, productspecialist Brand bij de afdeling Acceptatie Particulier, neemt je in dit artikel samen met Michiel van Brabant Veilig mee in het belang van de beveiliging van het woonhuis en het belang voor de verzekering.
Gode licht toe: “Niets is zo belangrijk als je veilig voelen in je eigen huis. En veel mensen gaan daar pas over nadenken, als ze hebben meegemaakt dat iemand in je huis is geweest.”
Michiel vult aan: “Bijzondere bezittingen en lijfsieraden zijn meer dan alleen materiële eigendommen; ze zijn een uiting van onze identiteit en persoonlijke stijl. Of het nu gaat om erfstukken die van generatie op generatie worden doorgegeven, unieke kunstwerken of sieraden die een verhaal vertellen van liefde en verbondenheid: deze items zijn van belangrijke waarde op persoonlijk niveau, maar ook voor de verzekeraar.”
De rol van woonhuisbeveiliging
Woonhuisbeveiliging omvat een breed scala aan maatregelen en technologieën die zijn ontworpen om de veiligheid en beveiliging van een woning te waarborgen. Van sloten en alarmsystemen tot geavanceerde bewakingscamera's en toegangscontrolesystemen. De mogelijkheden voor het beschermen van een huis zijn divers en groeien voortdurend.
“Zeker jouw bijzondere bezittingen en lijfsieraden zijn dusdanig waardevol dat je die goed wilt verzekeren. Dit kan onder meer door het installeren van beveiligingscamera's op strategische locaties rondom het huis omvatten, het gebruik van geavanceerde alarmsystemen en het versterken van deuren en ramen met hoogwaardige sloten en beveiligingsbeslag”, aldus Michiel.
Het samenspel van technologie en bewustzijn
Gode merkt op: “Hoewel geavanceerde technologieën een krachtig middel zijn in de strijd tegen inbraak en diefstal, is het belangrijk dat het eigen bewustzijn en preventie van consumenten ook van cruciaal belang zijn. Dit kan al door op een eenvoudige manier effectieve maatregelen te nemen, zoals het sluiten en vergrendelen van deuren en ramen wanneer men het huis verlaat, kostbare bezittingen niet onnodig te laten zien aan buitenstaanders en te investeren in een kluis voor waardevolle items.”
Brabant Veilig
Michiel vult aan: “Het voorkomen van woninginbraken en het meenemen van een buit kan drastisch worden verminderd wanneer de maatregelen goed op elkaar zijn afgestemd en op regelmatige basis worden gecheckt.
Zo dient een gecertificeerde kluis goed verankerd te worden, zodat deze geen zware boodschappentas vormt met waardevolle spullen. Eigenlijk kunnen beveiliging-maatregelen worden bestempeld als tijdbarrières (Lang Werk). De andere twee barrières zijn Licht en Lawaai. Zodra een alarm afgaat, begint de tijd voor de inbreker te lopen. Verplaats je maar eens in de dief die op dat moment nog moet beginnen met het openbreken van een goed verankerde kluis.“
Goede sloten, alarm en camera’s en kluisverankering vragen om vakmanschap en kwaliteit. Het is daarom dat risicodragers bij bepaalde mate van het verzekerd risico’s kwaliteitsdocumenten vragen, waaruit blijkt dat de genomen maatregelen aangebracht zijn door een gecertificeerde organisatie zoals Brabant Veilig. Voordat de documenten worden ‘vrijgegeven’ zal er eerst uitvoerig bekeken worden waar de risico’s uit bestaan. Denk daarbij aan de ligging van de woning in verband met sociale controle, de soort woning zoals een jaren dertig woning maar ook of er sprake is van een dynamisch gezin of alleenstaande oudere en hoe is de benaderbaarheid van de woning buiten de sociale controle kant.
Bij Brabant Veilig krijgen de klanten iedere vijf jaar een gratis woonveilig-scan aangeboden, zodat de preventiemaatregelen niet wegzakken door nieuwe inbraaktechnieken van de inbrekers en overvallers.
De rol van beveiliging van het woonhuis voor de verzekering
Naast de emotionele waarde, hebben bijzondere bezittingen vaak ook een aanzienlijke financiële investering. De waarde van deze items maakt ze een aantrekkelijk doelwit voor dieven en fraudeurs, waardoor het belangrijk is ze goed te verzekeren. Gode geeft aan: “Binnen onze volmacht hebben wij verschillende maatschappijen die een groter bedrag aan bijzondere bezittingen en/of sieraden in huis willen verzekeren. Maar om het risico op diefstalschade in te perken, vragen ze hiervoor wel adequate beveiliging. De opties heb ik in twee vergelijkingsoverzichten op VEA in kaart gebracht, zie 'vergelijkingsoverzicht bijzondere bezittingen' en 'vergelijkingsoverzicht lijfsieraden'."
Conclusie
Als laatste delen we de volgende conclusie van Michiel: “Door te investeren in woonhuisbeveiligingssystemen en bewust te zijn van preventieve maatregelen, kunnen we ervoor zorgen dat onze kostbaarheden veilig zijn en dat onze woningen een veilige haven blijven voor alles wat we koesteren en waardevol vinden.”