Schoorsteen onderhouden

Schoorsteen onderhouden: waar moet je op letten?

Gode, productspecialist Brand bij de afdeling Acceptatie Particulier, vertelt je in dit artikel meer over het onderhoud van je schoorsteen. En dan met name het belang van het jaarlijks vegen van de schoorsteen.

Hoe zit het met het vegen van je schoorsteen?
Gode antwoordt: “De kou is dit jaar wat later als gebruikelijk, maar het is weer langzaamaan in aantocht, waardoor de verwarmingen weer aangaan en de kachels gebruikt gaan worden. Met de woonhuisverzekering verzeker je het woonhuis onder andere tegen schoorsteenbranden.

Het stoken van een haard of kachel is volgens Brandweer Nederland één van de drie meest voorkomende oorzaken van een woningbrand in Nederland.*
De verwachting is dat het aantal schoorsteenbranden zal toenemen, doordat er meer gestookt wordt op hout of pellets.”

*bron: Meer schoorsteenbranden door groeiende populariteit houtkachels dit najaar - Brandveilig

Waarom onderhoud aan schoorsteen van belang is
“Daarbij”, vult Gode aan, “wordt door het gebruik van de open haard of kachel de schoorsteen vies. Er blijft roet achter, maar ook aanslag van bijvoorbeeld hout dat niet helemaal verbrand is. Daarnaast kunnen er zaken als takjes en bladeren in de schoorsteen achterblijven, die in brand vliegen of waardoor de luchttoevoer geblokkeerd raakt.”

Veegplicht van de schoorsteen

Bij rieten daken is het al langer gebruikelijk dat de verzekeringsmaatschappij middels voorwaarden of een clausule het verplicht stelt dat de schoorsteen eenmaal per jaar door een erkende schoorsteenveger wordt geveegd. We zien nu een verschuiving in de voorwaarden, waardoor dit ook bij een andere dakbedekking van toepassing is of wordt.

Zoals in het overzicht is terug te zien, hoeft het niet expliciet in de voorwaarden te staan dat de schoorsteen eens per jaar geveegd moet worden. In alle voorwaarden staat namelijk dat de verzekerde verplicht is om goed onderhoud te verrichten aan de woning. Wanneer er een schoorsteenbrand ontstaat, doordat de schoorsteen vol met aanslag zit waardoor deze in brand vliegt, kan de verzekeringsmaatschappij besluiten tot geen -of tot een lagere- uitkering over te gaan. Dit doordat de brand is ontstaan in combinatie met achterstallig onderhoud.


Mag je zelf de schoorsteen vegen?
Hier legt Gode het volgende over uit: “Afgelopen jaren krijgen ook de schoorsteenvegers het steeds drukker. Een logische vraag is dan of je ook zelf je schoorsteen mag vegen. Wanneer de expert bij een schade vermoedt dat er sprake is van een niet schoongemaakte schoorsteen, waardoor de brand is ontstaan of verergerd, kan de verzekerde door middel van een factuur van een erkende schoorsteenveger aantonen dat dit is uitgevoerd. Wanneer je zelf aan de slag gaat, is het de vraag of het goed is uitgevoerd en kan je het niet aantonen, mocht het gevraagd worden. De verzekeraar kan dan in twijfel trekken of er wel voldoende onderhoud is geweest. Om schade en een eventuele discussie bij schade te voorkomen, is het dan ook aan te raden om de opdracht aan een goede schoorsteenveger over te laten.” 

Aanrader
We hebben nog een interessant artikel gevonden over het beroep van schoorsteenvegers en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste partij:
Schoorsteenvegers onder de loep.

Benieuwd wat VCN voor jouw kantoor kan betekenen?

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in 
om te kijken wat de mogelijkheden zijn.