Gerdien, productspecialist Varia bij de afdeling Acceptatie Particulier, vertelt je in dit artikel meer over (elektrische) fietverzekeringen en waar je op moet letten bij het afsluiten van een verzekering. Dit alles in het licht van de recente ontwikkelingen bij Unigarant over het stopzetten van het verzekeren van Fatbikes.
"Want, wat verwacht de verzekeraar? Dat is al de eerste vraag die we onszelf moeten stellen", begint Gerdien. "Wat moet je als verzekerde doen om voor een vergoeding in aanmerking te komen als er sprake is van diefstal? Het is verstandig om de voorwaarden van de fietsverzekering goed te begrijpen, vooral met de stijgende waarde van fietsen en het toenemende risico op diefstal." Daarom deelt Gerdien een aantal belangrijke punten.
Belangrijke punten
Hier zijn enkele belangrijke punten om aan je relaties mee te geven:
- Altijd op slot zetten: Het is cruciaal om je fiets altijd op slot te zetten, zelfs als deze in je schuur of garage staat. Zorg ervoor dat je kwalitatieve sloten gebruikt die aan de eisen van je verzekeraar voldoen.
- Bewaar originele sleutels: Houd altijd beide originele sleutels bij de hand. Zorg ervoor dat ten minste één sleutel gebruikssporen heeft. Het is van essentieel belang om geen reservesleutels te laten maken, omdat dit je dekking kan beïnvloeden.
- In geval van diefstal: Als je fiets ondanks de genomen beveiligingsmaatregelen wordt gestolen, meld de diefstal dan onmiddellijk bij de politie en bij je verzekeringsmaatschappij. Zorg ervoor dat je alle benodigde documentatie en informatie paraat hebt.
- Schuur of garage: Als je fiets in een afgesloten schuur of garage staat en er zijn sporen van braak, informeer je verzekeraar dan hierover. Dit kan helpen bij het indienen van een claim.
- Bewustzijn over dekking: Zorg ervoor dat je verzekeringsdekking aansluit bij je behoeften en de waarde van je fiets. Als je een e-bike hebt of een bijzonder waardevolle fiets, overweeg dan om je verzekering daarop aan te passen.
- Niet nalatig zijn: Zorg ervoor dat je niet nalatig bent met betrekking tot de beveiliging van je fiets. Als de diefstal kon plaatsvinden door nalatigheid, kan dit van invloed zijn op je dekking.
- Verzekeringsadvies: Overweeg om met een verzekeringsadviseur te spreken om de beste dekkingsopties voor je situatie te bespreken. Zij kunnen je helpen om de juiste verzekering te kiezen en ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd bent over de voorwaarden.
Bewustzijn creëren
Maar buiten deze punten wil Gerdien nog iets delen. "Het belangrijkste is dat je relaties zich bewust zijn van de beveiligingseisen en voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat ze in geval van diefstal goed gedekt zijn door hun fietsverzekering. Het opvolgen van deze richtlijnen kan helpen bij een soepele afhandeling van een eventuele claim.
Mocht de fiets in een afgesloten schuur/garage staan en er zijn sporen van braak, dan kan men alleen op bijvoorbeeld een inboedelverzekering teruggevallen, met het risico dat er een lager bedrag wordt uitgekeerd. Als de sleutels onderdeel van de diefstal waren (en de verzekerde niet nalatig was) en daardoor de fiets gestolen kon worden, is er wel dekking."
Wat is de boodschap die je de eigenaar van een fiets kunt meegeven?
"Zet de fiets altijd op slot, ook in de schuur en garage bij je woning! Dan heb je de grootste risico's al uitgesloten.", zegt Gerdien tot slot.