Lloyds Bank vergroent hypotheekportefeuille

9 juli 2024

Met de introductie van haar verduurzamingshypotheek zet Lloyds Bank opnieuw een forse stap in het verder vergroenen van haar hypotheekportefeuille.

Maximaal € 50.000,--
De Lloyds Bank Verduurzamingshypotheek is een apart leningdeel dat kan worden afgesloten voor een leenbedrag tot maximaal € 50.000,--. Voor dit deel geldt een korting op de hypotheekrente, waardoor de laagste tariefklasse of het NHG-tarief van toepassing is. Met NHG is financiering tot 106% van de waarde van de woning mogelijk. Zonder NHG 95%. Gekozen kan worden voor de reguliere rentevast periodes tot maximaal 30 jaar. Het leningdeel kan alleen worden gebruikt voor door NHG goedgekeurde energiebesparende maatregelen. Dit geldt ook voor hypotheken zonder NHG. 

Groot potentieel bestaande markt
Bart Koster, manager intermediaire distributie Lloyds Bank: ”Wij zien dat het intermediair bij adviezen aan consumenten over een nieuw hypothecair krediet in overgrote meerderheid van de gevallen ook aandacht geeft aan de mogelijkheid om de woning te verduurzamen. Dat is een ontwikkeling waar wij als sector best een beetje trots op mogen zijn. Nu “nieuw” grotendeels de aandacht krijgt die het verdient, is de tijd aangebroken om ook te kijken naar de bestaande hypotheekportefeuille. Daar zijn zowel voor de individuele consument als voor het bereiken van de klimaatdoelen nog veel voordelen te bereiken”.

Verkort advies maakt proces efficiënter
“Het heeft veel te lang geduurd”, aldus Bart Koster, “maar uiteindelijk is er dan toch duidelijkheid gekomen hoe een verkort advies in het kader van het verduurzamen van de woning eruit mag zien. Met participatie van de AFM heeft KPMG, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in november het Eindrapport onderzoek Verkort Hypotheekadvies voor verduurzaming uitgebrachtMede aan de hand van een concreet stroomdiagram laat dit rapport zien hoe een adviseur op efficiënte wijze consumenten die al beschikken over een hypothecaire lening, op betaalbare wijze kunnen adviseren over een financiering om hun woning te verduurzamen. Wij verwachten dat de toezichthouder op korte termijn haar leidraad Dienstverlening op maat uit 2013 aan de uitkomsten van het KPMG-rapport zal aanpassen.”

Afstoten huurwoningen
“Waar de productie van nieuwgebouwde woningen nog achterblijft, zien wij het aantal huurwoningen dat in de verkoop gaat sterk toenemen. De verschillende maatregelen om verhuur van woningen vanuit puur commerciële motieven te keren heeft duidelijk effect. Zeker bij dit type woningen zien wij vaak nog lage energielabels.”

Bestaande portefeuille maakt planmatige bewerking mogelijk
“Elk financieel advieskantoor heeft een forse portefeuille van woningeigenaren. Ben jij als financieel dienstverlener de bemiddelaar van een opstalverzekering, dan weet je vrijwel zeker dat die klant ook een hypotheek heeft. Het informeren van deze groep klanten over de voordelen om te investeren in het verduurzamen van een woning, kan door de financieel dienstverleners veel gestructureerder plaatsvinden dan dit kan bij klanten die een woning gaan kopen. Lloyds Bank zal in de komende periode het met haar samenwerkende intermediair op dit gebied ondersteunen met opleidingen en informatiecampagnes gericht op de bestaande portefeuille.”

Beschikbaar via VCN Hypotheken en haar hypotheekformules
Ben je aangesloten bij De Financiële Makelaar, Financieel Support Nederland of United Capital? Dan kun je voortaan ook een Lloyds Bank Verduurzamingshypotheek aanbieden aan jouw klant. Heb je vragen hierover? Schakel dan met onze collega's en neem contact met ons op via 085 - 041 09 20.

Benieuwd wat VCN voor jouw kantoor kan betekenen?

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in 
om te kijken wat de mogelijkheden zijn.